Blomqvist Maria
Blomqvist Maria
april 5, 2018
Åke_Testimonial

Åke behandlar sin smärta på resande fot

Åke är en aktiv person med flera olika engagemang och tio barnbarn vid en ringa ålder av 63 år. Han lever numera ett behagligt liv som pensionär och spenderar långa perioder utomlands i framförallt Spanien tillsammans med sin fru. Innan pensionen tränade han på gym och gick power walks. Men utlandsvistelserna har medfört en viss rondör som han själv beskriver det, även om han fortfarande har en bra grundkondition och en naturligt smärt kroppsbyggnad.

Sjukdomar har lyst med sin frånvaro under Åkes liv och när han förra sommaren fick ont i sitt knä och det svullnade upp undersöktes han först för blodpropp. En specialist kom snabbt fram till att det rörde sig om artros och Åke började en artrosskola. Detta sammanföll med en två månader lång utlandsvistelse vilket gjorde att Åke endast hann träffa sin fysioterapeut en gång. Lösningen hittade han i en digital artrosskola.

Mobiliteten som Joint Academy innebär kom väl till pass, så jag kunde fortsätta min behandling i Spanien, berättar Åke.
Innan Åke påbörjade behandlingen högg det ofta till ordentligt i knät, han hade svårt att ta på sig strumpor och smärtan orsakade sömnsvårigheter. Smärtan var jättejobbig emellanåt samtidigt som han var aktiv här hemma innan avresan. Vändpunkten kom efter ungefär två veckor i utlandet. Då hade han både börjat behandlingsprogrammet och fått möjlighet att ta det lite lugnare. Efter ytterligare två veckor var svullnaden inte lika påtaglig och därefter blev det bättre ganska fort.
De sista tre veckorna har jag känt mig nästan helt återställd och jag har uppnått mitt mål. Smärta har jag aldrig. Det var länge sedan. Den tycker jag försvann efter ett par veckor, berättar Åke.

Mål och resultat gav motivation

Målet som Åke ville uppnå var att kunna sitta ner på knä i tio minuter. Han är delaktig i en andlig organisation där de sitter ner på knä medan de kanaliserar energi vilket ger honom ett mentalt och fysiskt välbefinnande. Tidigare har han inte kunnat delta fullt ut men efter att ha gått igenom Joint Academys behandling kan han nu göra det igen. Han har även noterat att smärtan efter överansträngning går över betydligt snabbare nu än tidigare då det kunde sitta kvar i ett par dagar. Något som hjälpt Åke framåt är en förbättringslusta och tävlingsnerv som vaknar till liv när han får påminnelserna om dagens övningar och när han kan dokumentera och följa sin egen utveckling.

Jag tycker om att man kan se sina förbättringar. Gör man någonting hemma själv utan uppföljning så är det svårare att få besked om framstegen, säger Åke.

Övningarna och utbildningsfilmerna i Joint Academy kompletterar Åke med ett lite längre och tuffare träningsprogram som han fått av en fysioterapeut som han träffat. Via det digitala programmet har han chattat och pratat med sin fysioterapeut Jonna. Inledningsvis hade de ganska mycket kontakt och han uppskattade att prata med henne. Mycket för att det gav honom en känsla för vad det var för en person som skulle vägleda honom. Och det är just möjligheterna till dokumentation och daglig kontakt med sin fysioterapeut som han vill lyfta fram för andra som funderar på att gå Joint Academy. Dokumentera, var aktiv i chatten, var disciplinerad och bluffa inte med resultaten. Den dagliga kontakten får man inte i vanliga fall men den gör att det lever och det tycker jag man ska dra fördel av, avslutar Åke.

Apple Store Google Play

Kategori: Testimonials


190718

Kan jag äta desserter med jordgubbar även om jag har artros?

Blomqvist Maria | april 5, 2018

Ingen sommar utan jordgubbar. Om du har artros och tänker lite extra på hälsan är det bra att veta att jordgubbar innehåller mängder av antioxidanter, folat, C-vitamin, magnesium och annat nyttigt. Ät dem som de är, som komplement till frukosten, i ett mellanmål, i salladen eller i desserterna.

Läs mer

160718

Artros är världens vanligaste ledsjukdom

Christine Arve | april 5, 2018

Den vanligaste siffran som nämns när någon undrar hur vanligt det är med artros är 1 av 4 över 45 år, så det är verkligen inget konstigt om du råkar vara en av dem.

Läs mer

120718

Det här är Emelie - fysioterapeut på Joint Academy

Blomqvist Maria | april 5, 2018

Över 100 patienter som går Joint Academy har haft Emelie som fysioterapeut sedan hon började i höstas. Hon är också en av de som hjälper nya fysioterapeuter att komma igång med Joint Academy. Vi var nyfikna på vem hon egentligen är så vi bad henne berätta lite om sig själv.

Läs mer

090718

Kan en helt växtbaserad kost hjälpa symtomen vid artros?

Christine Arve | april 5, 2018

En studie publicerad år 2017 visar att en kosthållning som kommer helt från växtriket kan förbättra hjärt- och kärlsjukdomar - men kan det hjälpa även vid artros?

Läs mer

050718

Semestra dig i form - fyra tips till dig med artros

Blomqvist Maria | april 5, 2018

Nu är det sommar och många av oss har redan en hel del semesterplaner där träning inte ingår. Ni som har artros vet hur viktigt det är att hålla igång kroppen året runt och ni kan vara helt lugna, en del saker tänker man inte ens på som att man håller igång fastän det faktiskt är just det.

Läs mer

020718

Vad är placeboeffekten och vad innebär det vid artros?

Christine Arve | april 5, 2018

För dig som lever med artros kan det vara viktigare än du tror att känna till placeboeffekten, eller förväntanseffekten, och vad den innebär för dig och din behandling.

Läs mer