180618

Våga vikter även med artros

Blomqvist Maria | juni 19, 2018

Som de flesta av er redan vet är träning bra. För den som har artros är det ännu viktigare och dessutom är det viktigt att man får anpassad träning. De anpassade övningarna som ingår i behandlingen är enkla och effektiva och kan göras med mer eller mindre motstånd beroende på hur man utför dem. När man som artrospatient är stark nog i sina leder så finns det många anledningar att våga sig till gymmet och lyfta vikter.

Läs mer

140618-1

Vad är hälsa och hur viktigt är det vid artros?

Christine Arve | juni 14, 2018

Det pratas mycket om hälsa överallt - så pass mycket att vi pratar om “hälsohets”. Och visst är det bra att vi bryr oss om hur vi mår, framförallt vid artros, men det kan vara svårt att definiera vad hälsa är.

Läs mer

110618

Mindre vikt minskar belastningen på knäna vid artros

Christine Arve | juni 11, 2018

En studie publicerad under 2017 visar att personer med artros som är överviktiga eller har fetma kan minska belastningen på knälederna genom att gå ned i vikt.

Läs mer

070618

Hur olika träningsformer kan förbättra din artros

Christine Arve | juni 7, 2018

Oavsett om du har artros eller inte är det viktigt att hålla igång. Både kondition och styrka är nämligen viktigt för en god hälsa. Men varför är det så viktigt att träna på olika sätt?

Läs mer

040618

Frukosttips till dig som har artros eller som bara vill leva sunt

Blomqvist Maria | juni 4, 2018

Att börja dagen med en sund och mättande frukost är kanske extra viktig för dig som har artros. Låt frukosten bli dagens första bra val för dagen. Själv älskar jag frukost och tycker personligen det är det enklaste målet på dagen att göra både nyttigt och gott. Eftersom min mage låter som ett propellerplan redan innan jag slår upp ögonen så gillar jag frukostar som mättar och som går snabbt att göra.

Läs mer

310518

5 snabba fakta om artros som du borde ha koll på

Christine Arve | maj 31, 2018

Har du fått diagnosen artros? Då är det bra att veta mer om sjukdomen, så att du vet vad din smärta beror på och hur du kan hantera den.

Läs mer

240518

Minska skaderisk med bålträning som passar dig med artros

Blomqvist Maria | maj 28, 2018

Bålstyrkan är inte bara viktig för de som har artros utan det är något alla människor har nytta av i vardagslivet. Med bålstyrka så menar jag både raka, sneda och de inre magmusklerna. Magstyrka kan tränas på många sätt. För att komma åt de inre magmusklerna kan man tänka på att inkludera statiska och enkla övningar.

Läs mer

280518

Skonsamma träningsformer att prova för dig med artros

Christine Arve | maj 24, 2018

Olika skonsamma träningsformer är fantastiskt bra för att både förebygga och behandla artros. Glöm bara inte att äta bra och sova ordentligt efter att du tränat.

Läs mer

210518

Kost, vikt eller nyponpulver - vad fungerar vid artros?

Christine Arve | maj 21, 2018

Om du har artros finns det flera anledningar att tänka lite extra på kosten. Vad du äter kan nämligen påverka din ledvärk och stelhet väldigt mycket, både positivt och negativt.

Läs mer

170518

Låt oss tala om vikt och artros!

Blomqvist Maria | maj 17, 2018

Vikten har stor betydelse för folkhälsan och även för artros som är en folksjukdom. Hälften av den vuxna befolkningen i Sverige är idag överviktiga enligt folkhälsomyndighetens senaste mätning. Artros i framförallt de bärande lederna, exempelvis höft och knä, påverkas mycket av den belastning som övervikten ger.

Läs mer

140518

Sover du dåligt? Det kan påverka din artros och din hälsa

Christine Arve | maj 14, 2018

Enligt Hjärnfonden har ungefär var tredje person tillfälliga sömnbesvär och var tionde svårare besvär. Detta kan leda till sämre hälsa, vilket är varför det är extra viktigt för dig med artros att sova gott.

Läs mer

100518

Träna dig fri från artros utan att gå till gymmet

Blomqvist Maria | maj 10, 2018

Om du har ont i din höft eller ditt knä på grund av artros så tänker du kanske att du inte får träna. Men som tur är så är det precis tvärtom - din träning har aldrig varit viktigare. För att inte slarva med träningen nu när den är som viktigast kan man behöva komma på lite smarta sätt att få den gjord. De flesta har haft och kommer att ha perioder när tiden inte räcker till ens om dygnet hade fler timmar. Jag har det i alla fall och det här är mina bästa tips på träning du kan göra hemma och som dessutom är säker för dig som har artros.

Läs mer

070518-1

Dina matvanor spelar roll för utvecklingen av artros

Christine Arve | maj 7, 2018

Vi på Joint Academy anser att hälsosam mat är mat som får dig att må bra, både kort- och långsiktigt. Men det finns mat som är mer eller mindre bra för dig med artros - speciellt om du kämpar med vikten.

Läs mer

040518

Testa om artros påverkar din fysiska funktion

Blomqvist Maria | maj 3, 2018

Vi pratar ofta om smärta när vi pratar om artros i höft och knä men den här gången fokuserar vi på fysisk funktion. Den fysiska funktionen i dagliga livet är minst lika viktig för din hälsa. I behandlingsprogrammet Joint Academy och även i artrosskolan följs både ledsmärta, allmän hälsa och fysisk funktion upp.

Läs mer

300418

Bevisade sätt att bygga starkare muskler och minska artros

Christine Arve | april 30, 2018

En viktig nyckel till att minska din artros är att öka styrkan i de muskler som omger den drabbade leden. Men vad är egentligen det bästa sättet att bli starkare?

Läs mer

260418-1

Joint Academy minskar symtom på artros med upp till 88%

Christine Arve | april 26, 2018

Kanske låter det som att det är för enkelt att träna bort artros med hjälp av några enkla övningar som tar några minuter om dagen, men det är faktiskt inte svårare än så!

Läs mer

blog_träning

Träning efter 50

Blomqvist Maria | april 23, 2018

Det är ingen tvekan om att träning och en aktiv livsstil gynnar vår hälsa i alla åldrar men det kan finnas några saker som är extra viktiga att träna när du har passerat 50-strecket. Du som har artros vet säkert redan betydelsen av att kunna behålla sin rörlighet och att det inte är något vi kan ta för givet utan vi måste alla jobba på det mer eller mindre. Kanske börjar du uppleva stelhet i ljumsken eller smärta i höft eller knä.

Läs mer

2pers_träning

Smart styrketräning för dig med artros

Blomqvist Maria | april 19, 2018

Ni som har artros vet hur viktigt det är att din träning blir av regelbundet. Att ha en eller flera träningskompisar kan vara ett sätt att både komma igång men också fortsätta. Jag tycker att den främsta fördelen med att träna tillsammans är att det blir roligare.

Läs mer

Testimonial_Lotta

Lotta tränar ett par minuter om dagen för att behandla sin artros

Blomqvist Maria | april 16, 2018

Lotta bor tillsammans med sin man på landet norr om Stockholm. Hon lever ett aktivt liv som egen företagare, kartläsare i rally och med en stor trädgård som hon gärna tar hand om. I skrivandets stund är det bara ett par månader sedan hon fick diagnosen artros men hon har haft ont i höften till och från i stort sett hela sitt vuxna liv.

 

Läs mer

120418

Tre vardagsvanor som hjälper mot artros

Blomqvist Maria | april 12, 2018

Det finns många fördelar med att vara aktiv dagligen oavsett om du lider av artros eller inte. Men har du artros är det extra viktigt att du rör på dig även om din naturliga instinkt säger att du ska vila när det exempelvis gör ont i knä eller höft. När vi pratar om en aktiv livsstil så behöver det inte betyda att vi uppmanar dig att springa till gymmet på daglig basis utan det är mycket enklare än så.

Läs mer

090418

Ändra dina belastningsmönster och förbättra din artros!

Christine Arve | april 9, 2018

Om du har artros går behandlingen ut på att minska den negativa belastningen på lederna med hjälp av träning. Men visste du att du kan förbättra din ledhälsa i vardagen?

Läs mer

Åke_Testimonial

Åke behandlar sin smärta på resande fot

Blomqvist Maria | april 5, 2018

Åke är en aktiv person med flera olika engagemang och tio barnbarn vid en ringa ålder av 63 år. Han lever numera ett behagligt liv som pensionär och spenderar långa perioder utomlands i framförallt Spanien tillsammans med sin fru. Innan pensionen tränade han på gym och gick power walks. Men utlandsvistelserna har medfört en viss rondör som han själv beskriver det, även om han fortfarande har en bra grundkondition och en naturligt smärt kroppsbyggnad.

Läs mer

020418

Protesoperation vid artros är inte så enkelt som du tror

Christine Arve | april 2, 2018

Att operera in en protes känns för många med ledbesvär som ett enkelt sätt att bli av med smärtan i knät, men det är varken det första eller nödvändigtvis det bästa steget för att behandla artros.

Läs mer

290318

Påskgodis som är lite snällare mot dig (och din artros)

Christine Arve | mars 29, 2018

Såhär i påsktider är det många av oss som köper med oss stora, färgglada påskägg i kartong från mataffären och fyller dem med vårt favoritgodis – något som självklart är gott och trevligt att göra någon gång om året men som kanske inte är det bästa (för hälsan eller för din artros) i längden.

Läs mer

Yoga_trädet

Balansera bättre med yogaövningar

Blomqvist Maria | mars 26, 2018

Den vanligaste olyckstypen i Sverige är fallolyckor. Risken ökar med åldern och har du artros i exempelvis knä eller höft ökar risken ytterligare. Ett sätt att förebygga ett fall är att träna balansen. En skonsam träningsform som passar dig som har artros och som dessutom är bra för balansen är yoga. Många av rörelserna kan du utföra även om du har smärta i din höft eller ditt knä.

Läs mer

220318ENG

Aktiviteter till våren som passar dig som har artros

Blomqvist Maria | mars 22, 2018

Att variera sin träning är bra för kroppen, inte bara för dig som har artros, och det är ingen slump att ett av världens största utbildningsföretag inom träning byter program ungefär var tredje månad. Därför kan det passa att anpassa sina aktiviteter efter just årstiderna. Med tanke på vårt avlånga land är gränsen lite flytande men förr eller senare kommer vi alla ha vår snart. Här kommer några aktiviteter som passar även dig som har artros.

Läs mer

190318

Hur du äter hälsosamt utan att tänka på det

Christine Arve | mars 19, 2018

När vi pratar om att äta hälsosamt handlar det ofta om att ta bort vissa matgrupper, att räkna kalorier, eller att äta sallad jämt och ständigt. Men du behöver inte göra stora förändringar eller lägga ned mycket energi och tankekraft för att lägga om dina matvanor. Här delar vi med oss av några tips för att äta hälsosammare utan att ens tänka på det!

Läs mer

150318

Hur träning förbättrar både ditt förhållande och din artros

Christine Arve | mars 15, 2018

Vid det här laget vet du nog att träning kan minska de ledbesvär som kommer med artros. Men visste du att du också kan stärka ditt förhållande med hjälp av fysisk aktivitet?

Läs mer

120318

Fem hjälpmedel för dig som har artros

Blomqvist Maria | mars 12, 2018

En viktig del av artrosbehandling är anpassade fysiska övningar och en aktiv livsstil. Men har du artros i höft eller knä kan ibland smärtan hindra dig från att promenera eller träna. Då är hjälpmedel ett bra alternativ så att du kan fortsätta träna och promenera med artros.

Läs mer

070318

Träning kan minska depression och ångest vid artros

Christine Arve | mars 7, 2018

Artros kommer med symtom som ledvärk, stelhet och svullnad - något du förmodligen redan vet. Men att ångest och depression också är väldigt vanligt förekommande tillsammans med kronisk sjukdom är något vi inte pratar om lika mycket.

Läs mer

050318

Så här fortsätter du träna - fem tips!

Blomqvist Maria | mars 5, 2018

Grattis, har du börjat träna har du redan tagit det första och kanske största steget mot en starkare kropp och hälsosammare liv. Nu gäller det att fortsätta. Läste du inte hur man tar första steget kan du göra det i förra veckans blogginlägg. Förutom att aktivitet är bra för dig med artros så medför det många fler positiva hälsoeffekter också.

Läs mer

010318

Lider du av världens vanligaste ledsjukdom, artros?

Christine Arve | mars 1, 2018

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och ungefär 1 av 4 personer över 45 lever med sjukdomen i Sverige. Det första symtomet är ofta ledvärk och andra ledbesvär, framförallt i samband med belastning och/eller rörelse.

Läs mer

2602182

Kom igång med din träning

Blomqvist Maria | februari 26, 2018

Det bästa du kan göra för din kropp är att ta hand om den. Ett sätt är att röra på sig. Har du läst så här långt är du redan på god väg och vi hjälper dig med våra bästa tips. Tipsen passar både dig som planerar sitt första träningspass i livet men också om du haft ett längre uppehåll och ska börja från början.

Läs mer

200218

Varför inget piller kan bota din artros

Christine Arve | februari 20, 2018

Höftledsoperation och smärtstillande läkemedel har länge varit det enda många tänker på när det kommer till artrosbehandling. Men vad är det som hjälper egentligen? Och varför?

Läs mer

120218

Vill du äta som Jennifer Lopez?

Christine Arve | februari 12, 2018

Det sägs att “du är vad du äter,” så vad ska vi då äta för att bli superstjärnor? Vi har tagit reda på vad popstjärnan Jennifer Lopez stoppar i sig för att hålla sig hälsosam. Och även om du kanske inte blir känd över en natt så kanske du kan bli inspirerad och motiverad att påbörja din egen resa mot ökad hälsa.

Läs mer

050218

Fyra steg till sunda matvanor som består

Blomqvist Maria | februari 5, 2018

Om vi utgår ifrån att vi behöver ändra matvanorna för att minska belastningen på kroppens leder är det viktigt att tänka på att det inte är någon tillfällig diet utan en kosthållning och matvanor som ska hålla i längden som är lösningen.
Det kan ge motivationen och självförtroendet en skjuts om man får snabba resultat men på lång sikt är det viktigare att det fungerar i din vardag så börja med att blicka långt framåt.

Läs mer

291018

Vad du har i hörlurarna kan få dig att prestera bättre

Christine Arve | januari 29, 2018

Träning kan ibland kännas motigt och ibland roligt - men oavsett hur du känner dig kan rätt ljud i dina hörlurar ofta få dig mer motiverad. Kanske vill du ha något som distraherar dig från träningen, kanske vill du lära dig något nytt samtidigt som du rör på dig eller kanske vill du dansa i takt med något. Oavsett vilket så tipsar vi här om olika alternativ så att du ska hitta något som passar just dig!

Läs mer

blogbild_träning_25.01.2018

Tre övningar för starkare mage

Blomqvist Maria | januari 25, 2018

Vi vet att flera av er är fantastiskt duktiga på att träna era leder för att bli smärtfria. En annan kroppsdel som också vill ha uppmärksamhet är bålen. Den hjälper våra ryggar att stå raka i väder och vind. Här kommer tre övningar som jag gillar.

Läs mer

220118

Vad din läkare bör tala om för dig om du väntar på operation

Christine Arve | januari 22, 2018

Det är ett vanligt missförstånd att den enda behandlingen som finns mot artros är att sätta in en protes i den drabbade leden och att det tills dess bara är att bita ihop och stå ut med smärtan. I själva verket innebär den behandling som är rekommenderad av Socialstyrelsen istället träning och livsstilsförändringar - något som visat sig ge mycket bra resultat för majoriteten av patienter.

Läs mer

180118

Säg hejdå till ditt sockerberoende!

Christine Arve | januari 18, 2018

Ett steg till en mer hälsosam livsstil och ett bättre mående är att äta mindre socker. Du kan då slippa kortvariga nackdelar som blodsockerdippar. Dessutom kan ett minskat intag av raffinerat socker minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

Läs mer

150118

Meditera dig till bättre hälsa

Blomqvist Maria | januari 15, 2018

Det fysiska välmåendet och det psykiska hänger ofta ihop men det är svårt att själv veta vad som kom först, hönan eller ägget. Det ska vi inte reda ut här och nu utan fokusera på vad som är bra för knoppen och själen. Eftersom artros i perioder kan vara mycket smärtsamt är det bra att även vara mentalt rustad.

Läs mer

träning_11.01.18

3 övningar för starkare ben

Blomqvist Maria | januari 11, 2018

Benen ska bära oss långt och länge och är värda uppmärksamhet. Här kommer några övningar som du kan komplettera dina övningar från artrosbehandlingen med.

Läs mer

blogbild_mat_09.01.2018

Börja dagen med en vitaminboost

Blomqvist Maria | januari 9, 2018

Smoothie känns som ett lyxigt sätt att börja dagen men egentligen är det varken tidskrävande och du kan mer eller mindre använda de frukter du råkar ha hemma. Men banan och havremjölk tycker jag är en bra bas att bygga på. Avokado gör smoothien krämig, supergod och mättande så det är också ett tips. Recepten nedan räcker till en eller två personer beroende på tillbehör.

Läs mer

040118

Träna tillsammans i helgen

Blomqvist Maria | januari 4, 2018

Många av oss får lite extra ledighet tillsammans med familjen men snart är vi tillbaka till vardagen och det blir allt svårare att hitta tid att umgås. Samtidigt har vi långa frukostar, julbord, pepparkakor och saffransbullar med oss i bagaget från december månad och ett behov att inleda året i hälsans tecken. Så varför inte slå två flugor i en smäll och träna tillsammans?

Läs mer

281217-alt2

De bästa nyårslöftena är de som du kan hålla

Blomqvist Maria | december 28, 2017

Snart är det nyårsafton och den klassiska frågan om nyårslöften kommer upp. Vid det här tillfället på året brukar det mer eller mindre räknas som okej att lova saker man inte kan hålla trots att ingen gillar brutna löften. Så hur ska man då göra för att ändra på det?

Läs mer

201217

Digital artrosbehandling ger bättre resultat

Christine Arve | december 20, 2017

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och är därmed också en av de vanligaste anledningarna till fysisk funktionsnedsättning och sänkt livskvalitet. Både förekomsten av artros och antalet år som de drabbade lever med sjukdomen förväntas dessutom öka i takt med att vi blir allt äldre, allt tyngre och skadar oss allt mer.

Läs mer

181217

Hur du kan ta reda på om dina föräldrar har artros

Christine Arve | december 18, 2017

Klagar dina föräldrar på ledvärk? Eller kanske märker du att det är svårt för dem att komma upp ur favoritfåtöljen på fredagskvällen? Verkar det som att de har svårare att spela golf eller gå ut med hunden på samma sätt som förut? Det kan vara så att de har artros. För att göra det lättare för dig att hjälpa dina föräldrar ger vi här några tips på vad du kan tänka på att hålla utkik efter.

Läs mer

141217

Artros är ledvärk som kan behandlas

Christine Arve | december 14, 2017

Om du har hittat den här bloggen kan det vara så att du har artros, eller kanske känner du någon som du misstänker har det. Men vad är artros egentligen? Många av oss tänker på gamla människor med ont i höften eller knät. En del av oss tänker på sjukgymnastik med fysioterapeut eller artrosskola. Kanske går tankarna direkt till höftledsoperation. Oavsett vad du har för tankar och känslor kring artros kan det vara bra att ta reda på så mycket som möjligt om sjukdomen för att undvika felaktig information. 

Läs mer

111217

Det vetenskapligt bevisade sättet att äta hälsosamt

Christine Arve | december 11, 2017

Det finns många dieter som hävdar att just den är bättre för att du ska bli mer hälsosam, gå ned mer i vikt, minska ditt kolesterolvärde eller få dig att bli starkare. Men vad säger egentligen vetenskapen?

Läs mer

071217

Fyra roliga sätt att bli starkare i vinter!

Blomqvist Maria | december 7, 2017

Vi som befinner oss i södra skåne har ännu ingen snö på marken men vi hoppas såklart att den kommer så även vi kan få gratis extraträning.

Läs mer

041217

Därför ska du inte ha ångest över att äta gott

Christine Arve | december 4, 2017

Varje dag överöses vi av meddelanden om hur vi borde äta och träna för att vara hälsosamma. Vår omgivning tvekar inte att peka ut våra vanor, vår vikt eller vårt utseende och säga åt oss hur vi bör göra. Då är det lätt att tänka att vi aldrig får äta pizza, aldrig får ta ett glas vin till maten eller en bit choklad efter och att vi aldrig får hoppa över ett träningspass.

Läs mer

Nero

Artrosexperten - svarar på dina frågor om artros del 2

Blomqvist Maria | november 30, 2017

Vi har intervjuat Håkan Nero, ansvarig för forskning och utveckling på Joint Academy och frågat om betydelsen av att forska och hur man egentligen säkerställer att en behandlingsmetod fungerar. Självklart håller vi oss till forskning och behandling av artros.

Läs mer

271117

Motionera ute i vinter med rätt utrustning

Blomqvist Maria | november 27, 2017

Snart är det december och termometern har visat minusgrader på de flesta håll i landet. Tycker du liksom jag om att motionera utomhus underlättar det med bra utrustning. De flesta har nog någon gång i livet fått höra att “Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” och numera är jag benägen att hålla med om det uttalandet.

Läs mer

231117

Hur du kan använda inre och yttre motivation till din fördel!

Christine Arve | november 23, 2017

Det finns två typer av mänsklig motivation: inre och yttre. Båda har att göra med belöningar, men skillnaden ligger i om belöningen kommer inifrån eller utifrån. Ett enkelt sätt att motivera de flesta av oss är exempelvis med det yttre hjälpmedlet pengar. Andra yttre belöningar kan vara betyg, en pokal eller beröm. Inre motivation kommer istället från oss själva. Vi gör saker för att vi själva tycker att det är intressant eller roligt. Den här typen av motivation är fri från både piskor och morötter.

Läs mer

201117

Anne-Marie blev hjälpt av träning

Blomqvist Maria | november 20, 2017

Artrosen slog till med full kraft en dag när Anne-Marie var ute på en riktigt lång promenad. Värken kom plötsligt och hon fick stanna flera gånger mellan varven. Efter det låste sig hennes ena knä ofta när hon promenerade och vid ett tillfälle, när hon tillsammans med sin man och syster var ute och plockade lingon, fick de mer eller mindre bära henne till bilen.

Läs mer

Maria_kna?bo?j1

Ett träningspass du enkelt klarar av hemma

Christine Arve | november 16, 2017

Det kan vara svårt att hitta tid till träning - framförallt om du jobbar heltid och har en familj att ta hand om. Men våra kroppar mår trots allt väldigt bra av träning. Därför är det värt ansträngningen att försöka få in lite aktivitet varje dag, om så bara några minuter. Du behöver trots allt inte ta dig till gymmet och köra järnet i en timme varje dag för att det ska göra stor skillnad för din hälsa, utan det räcker med några minuter om dagen ett par dagar i veckan.

Läs mer

131117

Hur du enkelt kombinerar din artrosbehandling med jobbet

Christine Arve | november 13, 2017

Många som får diagnosen artros känner sig nedslagna eftersom det är en kronisk sjukdom. Men som tur är går det att minska symtomen rejält med hjälp av träning! Om du drabbas av artros när du är ung och i arbetsför ålder kan det dock kännas som ett hinder - för hur många av oss som jobbar heltid hinner och orkar gå till gymmet varje dag? Låt oss då komma med goda nyheter: det är mycket enklare än du tror att kombinera träningen med jobbet!

Läs mer

091117

Tre säkra tips för att förebygga halka!

Christine Arve | november 9, 2017

Varje år uppsöker ungefär 25 000 personer akuten efter att de har halkat utomhus, men trots det tänker många av oss inte på att det kan gå riktigt illa när vi är ute och går. Vi ska ju bara till mataffären eller ut på stan och köpa en tröja.

Läs mer

061117

Få ut mer av din spinning med rätt teknik

Blomqvist Maria | november 6, 2017

Jag vågar påstå att all träning ger mer om du har rätt teknik. Har du inte rätt teknik spelar det ingen roll hur fort du spinnar eller tungt du lyfter, blir sällan bra i längden. Så vad ska man tänka på då när det gäller spinning? För dig som har artros i höft eller knä och tycker om intensiv konditionsträning kan spinning vara ett jättebra alternativ. Om du gör rätt.

Läs mer

021117

Tips till dig som vill börja yoga

Blomqvist Maria | november 2, 2017

Yoga är en lättillgänglig träningsform som går att anpassa i det oändliga, plus att du kan utöva det hemma. Det ger dig styrka, uthållighet, balans, rörlighet och ett inre välmående. Men det är viktigt att komma ihåg att yoga på dina egna villkor så lägg ifrån dig ditt ego och undvik skador.

Läs mer

301017

Belöna dig själv - Det är du värd

Blomqvist Maria | oktober 30, 2017

För den som tränar eller kämpar med sin artrosbehandling är såklart att nå det i förväg uppsatta målet den allra bästa belöningen. Men om målet känns långt bort eller motivationen tryter på vägen kan det vara bra att hitta sätt att belöna sig själv med. Att ge sig själv en belöning sätter onekligen lite guldkant på tillvaron.

Läs mer

261017

Halloweengodis som du mår bra av

Christine Arve | oktober 26, 2017

Under årets olika högtider är det extra lätt att äta mer socker och fett. För den som försöker minska mängden kroppsfett är detta inte ultimat. Kom dock ihåg att det är dina rutiner som påverkar hur din kropp ser ut mer än undantagen - så om du håller dig till en kost som passar just dina mål och behov hela tiden annars är det inte hela världen om du unnar dig lite Halloween-godis.

Läs mer

231017

Träningens betydelse för hälsan

Blomqvist Maria | oktober 23, 2017

Att sunda levnadsvanor och anpassad träning är den bästa behandlingen för de allra flesta med knä och höftledsartros är för de flesta ingen nyhet längre. Men det ger även långt fler positiva hälsoeffekter och kan innebära en ökad förväntad livslängd.

Läs mer

Jennifer

Jag hjälper dig att komma igång med Joint Academy

Blomqvist Maria | oktober 19, 2017

Sedan ett par veckor tillbaka är det mig, Jennifer, som ni möter i telefonen, på chatten och ofta också på Facebook. Min förhoppning är att kunna stötta och hjälpa så många av er som möjligt att komma igång med nya vanor som ska hjälpa er med knä- och höftledsartros att bli bättre. Framförallt vill jag hjälpa er att komma igång så att ni kan boka en konsultation med en ortoped.

Läs mer

161017

Hur du skapar en träningsrevolution tillsammans med dina vänner!

Christine Arve | oktober 16, 2017

De flesta av oss är nog medvetna om att det blir lättare att komma iväg till gymmet eller ut på promenaden om vi har bestämt att vi ska göra det tillsammans med någon annan eftersom det då blir svårare att ställa in. Men det är faktiskt så att träning är smittsamt. Kanske är det tävlingsmänniskan i oss som kommer fram och minsann inte ska vara sämre när vi ser att våra vänner har varit ute och sprungit eller satt nytt personligt rekord på gymmet.

Läs mer

121017-1

Vad är artros, reumatism och artrit?

Blomqvist Maria | oktober 12, 2017

Idag, den 12 september är det den internationella reumatikerdagen. Det vill vi självklart uppmärksamma genom att sprida lite kunskap om reumatiska sjukdomar. Hur känner man igen dem, vad är vad och vilka symtom ger de?

Läs mer

091017

Träning innan operation av knäleden förbättrar resultaten efter ingreppet

Christine Arve | oktober 9, 2017

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och en av de vanligaste typerna av artros är knäledsartros. En följd av detta är att en av de vanligaste operationerna som görs är insättning av knäledsprotes. Även om operation varken ska ses som den enda typen av behandling eller ett första steg att ta innebär ett ökat antal personer som drabbas av artros även fler operationer och omoperationer.

Läs mer

051017

Fler i behov av vård eller behandling för artros

Blomqvist Maria | oktober 5, 2017

Förra året sökte närmare 96 000 personer i Sverige läkarvård i öppenvården, på grund av artros. En siffra som ökat med 2,3 % sedan året innan och hela 26 % sedan 2006, enligt en sammanställning som vi gjort av Socialstyrelsens senaste statistik. En nyligen publicerad studie i Australien visar även att förekomsten av artros spås öka närmare 50 procent de kommande 15 åren.

Läs mer

021017

Fyra aktiviteter som du med artros kan göra för att göra hösten trevligare

Christine Arve | oktober 2, 2017

Hösten kan vara både den vackraste och gråaste årstiden på året. Under de gråa dagarna är vi oftast inte så sugna på att gå ut och vara aktiva, men eftersom din hälsa gynnas av aktivitet är det viktigt att hitta bra sätt att få igång kroppen ändå. Vi på Joint Academy satte därför ihop en lista på saker du kan sysselsätta dig med under höstens gråa dagar.

Läs mer

Leif

Artrosexperten - Svarar på dina frågor om artros

Blomqvist Maria | september 29, 2017

Vi har träffat Leif Dahlberg och ställt de vanligaste frågorna som vi får från våra följare på Facebook. Leif är professor i ortopedi och överläkare på SUS i Lund. Dessutom är han medicinsk chef för Joint Academy.
Du kan se hela intervjun i videoklippet eller läsa frågorna och svaren här.

Läs mer

250917

Tre enkla tips som gör det lättare att resa med artros

Christine Arve | september 25, 2017

Att resa utomlands är något som lockar många, men en del med artros kan känna att det inte är så lätt att balansera hälsan med resan. Därför har vi satt ihop en liten guide med saker du med artros kan tänka på när du ska ut och resa.

Läs mer

210917

Vilka mediciner hjälper egentligen mot artros?

Christine Arve | september 21, 2017

Artros är en kronisk sjukdom, vilket innebär att den inte går att bota. Med hjälp av livsstilsförändringar och information går det dock att i de allra flesta fall minska symtomen. Men trots att behandlingen till största delen består av träning och kost tar många med artros diverse mediciner mot sina besvär. I det här inlägget förklarar vi därför olika preparats effekter på artros och din hälsa.

Läs mer

180917

Artros har ingen ålder

Blomqvist Maria | september 18, 2017

Många över 45 år har artros. Och det är helt sant att det blir allt vanligare med stigande ålder. Däremot är det viktigt att veta att orsaken till artros är långvarig och felaktig belastning, genetik (dvs skelettets uppbyggnad) och tidigare skador i lederna. En långvarig belastning som har brutit ner brosket blir därmed en större riskfaktor ju äldre man är.

Läs mer

140917

Joint Academy ur ortopedens synvinkel

Christine Arve | september 14, 2017

Det som gör Joint Academy unikt är inte bara den vetenskapligt bevisade behandlingen utan även kontakten med en specialist i ortopedi i början av programmet. Idag har vi satt oss ned med vår ortoped Christian för att prata om Joint Academy från hans perspektiv.

Läs mer

110917

5 saker att tänka på när du gör benböj

Blomqvist Maria | september 11, 2017

Benböj eller uppresningar är en central övning för de som tränar bort symptomen på sin artros. Det är en enkel övning som man kan göra var man än är och som även går att variera och göra enklare och tyngre att utföra.

Läs mer

07092017

Olika orsaker till ledsmärta

Blomqvist Maria | september 7, 2017

En stor del av befolkningen har mer eller mindre ont i lederna. Fler och fler drabbas och det blir också vanligare med stigande ålder. För många finns det dock riskfri hjälp att få som varken kräver speciellt mycket tid eller pengar. För att kunna få rätt behandling är det dock viktigt att förstå vad orsaken till smärtan är och ställa en diagnos. Just ledbesvär kan ha flera orsaker, så att prata med en läkare eller fysioterapeut är ofta att rekommendera.

Läs mer

040917

Hur vi på Joint Academy ökar patientsäkerheten med BankID

Christine Arve | september 4, 2017

BankID används för att tala om att du är du

Tekniken har gått framåt snabbt det senaste decenniet. Vi kan beställa saker, deklarera, göra våra bankärenden och nu även söka vård på nätet. Förenklat kan man säga att de tillfällen då du legitimerar dig med en ID-handling eller skriver under på ett papper även är de tillfällen som du idag använder BankID på nätet.

Läs mer

310817

Fem tecken på att din ledvärk kan vara artros

Christine Arve | augusti 31, 2017

Artros är en kronisk ledsjukdom som medför långdragna besvär som påverkar både vardagsliv, fritidsaktiviteter och välmående i stort. Därför är det viktigt att behandla sjukdomen och inte bara fortsätta som vanligt. Men för att kunna behandla sjukdomen måste du såklart först få diagnosen artros. Här har vi därför listat några tecken på att din ledvärk kan vara artros. Kom dock ihåg att du måste ha kontakt med en specialist (en ortoped eller fysioterapeut) för att ställa en fast diagnos.

Läs mer

280817

Att träna inför operation ger försprång

Blomqvist Maria | augusti 28, 2017

Närmare en miljon personer i Sverige lider av artros och vanligast är artros i knä eller höftled. Varje år opereras ungefär 25.000 av de här personerna vilket innebär att de får en ny höftkula eller knäled. Efter operationen följer en tid av rehabilitering med fysioterapeut för att bygga upp knäleden igen. Men det finns all anledning att även träna med hjälp av fysioterapeut inför operationen.

Läs mer

240817

Varför du blir bättre av att träna när du har artros

Christine Arve | augusti 24, 2017

Artros är en sjukdom som påverkar brosket inuti leden. För att föreställa dig sjukdomen kan du tänka dig en ishall. När den öppnar på morgonen är isen slät och har lågt motstånd vilket gör det lättare att glida över isen. Men efter många timmars skridskoåkande har små fördjupningar bildats i isen och motståndet är högre. På samma sätt glider dina ledytor sämre mot varandra när brosket slits ned. Det medför inte bara smärta, utan gör också att leden blir mer instabil. För att öka stabiliteten i leden och samtidigt motivera brosket att reparera sig självt kan du använda specifika övningar för att träna lederna.

Läs mer

210817

Att löpträna med artros - del 2

Blomqvist Maria | augusti 21, 2017

Nu har du säkert kommit igång med något av de första stegen som jag skrev om förra veckan. Missade du de första fem stegen kan du läsa dem här. Beroende på ditt utgångsläge kan du välja vilka steg du vill hoppa över. Det här inlägget ger några fler tips på saker som blir allt viktigare när det är dags att springa hela sträckor.

Läs mer

170817

Att löpträna med artros - del 1

Blomqvist Maria | augusti 17, 2017

Vi är många som älskar löpning. Anledningarna är många men själv tycker jag det är ett oslagbart sätt att rensa huvudet på tankar och att det är så fantastiskt lättillgängligt. Men löpning sliter även på dina leder och för att det inte ska göra mer skada än nytta bör du lyssna på din kropp. Särskilt om du har artros.

Läs mer

140817

Vad du inte visste om mental hälsa och artros

Christine Arve | augusti 14, 2017

Ångest och depression påverkar givetvis livskvaliteten hos vem som helst, men det kan upplevas som svårare om du har både en (kronisk) fysisk och en psykisk diagnos. Om din artros är orsaken till att du inte längre kan utföra aktiviteter som är viktiga för ditt välmående kan det också vara så att detta kan påverka din mentala hälsa även om du inte haft någon diagnos eller problematik sedan tidigare.

Läs mer

100817

Hur kan diagnosen artros ställas online?

Christine Arve | augusti 10, 2017

På Joint Academy ställer vi diagnosen artros utan att träffa dig, vilket för många kan låta konstigt. Det är dock inga problem att göra detta eftersom artros är en klinisk diagnos. Det innebär att den fastställs med hjälp av en sammanfattning av din sjukdomshistoria, ledfunktion och smärtbild.

Läs mer

Naturla?kemedel

Kan naturläkemedel hjälpa till att läka brosket?

Christine Arve | augusti 7, 2017

När vi får höra att det inte finns något läkemedel mot artros är det lätt att tappa tron på sjukvården. Det gör att många av oss istället letar oss till naturläkemedel. Men hjälper de verkligen mot artros?

Läs mer

Ulf

"Jag började på smärtnivå 6 och efter tolv veckor var jag nere på 1" *

Blomqvist Maria | augusti 3, 2017

När Ulf första gången besvärades av artros i höften hade han kommit hem från en tre dagar lång golfresa. Ulf misstänkte att smärtan berodde på överansträngning efter golfen. Men när smärtan i höften inte gick över kontaktade han sin vårdcentral och fick det bekräftat att det rörde sig om artros och träffade därefter en fysioterapeut.

Läs mer

Maria

Jag hjälper dig att komma igång med din behandling!

Maria Anderberg | augusti 2, 2017

Att komma igång med nya vanor kan vara svårt. Att planera in fysisk aktivitet och sedan utföra den är beslut som måste tas varje dag. Samma sak gäller för varje gång vi går och handlar, lagar mat, äter. Vi tänker oftast inte på det, men varje dag gör vi flera val som påverkar vårt mående - både kortsiktigt och i längden.

Läs mer

Hund-som-behandlingshja?lp

6 saker att göra tillsammans med din hund som samtidigt behandlar din artros

Christine Arve | juli 31, 2017

Ja, du läste rätt: din hund kan hjälpa dig att behandla din artros! Vår bästa vän kan inte bara muntra upp oss när vi har en extra smärtsam dag eller ligga och mysa med oss på soffan när vi vilar ut efter ett träningspass, utan också motivera oss till att utföra dagens träning. När din hund väl kommer in i nya rutiner för träning är det nämligen osannolikt att de låter dig slippa undan - oavsett ditt humör eller vädret utanför fönstret. Dessutom kan de göra själva träningen roligare! Prova några av de här sakerna tillsammans med din hund och se hur ditt välmående ökar - både fysiskt och mentalt.

Läs mer

Cathrine

"Min balans har förbättrats och jag går mycket mjukare"

Blomqvist Maria | juli 27, 2017

Det var under en sommarsemester på Färöarna som Cathrine besvärades av sin artros för första gången. Hon visste just då inte vad som var orsaken men knät svullnade upp kraftigt och gjorde rejält ont efter en vandring uppför en brant backe. Hon hade tidigare mest känt av stelhet och knakningar i knäna men inte lagt någon större vikt vid det.

Läs mer

063_IMG_2636

Så känner du igen höftledsartros

Blomqvist Maria | juli 24, 2017

En del av de patienter som vi har varit i kontakt med har blivit förvånade över att det var just artros som orsakade deras stelhet och smärta. Det kan ha att göra med föreställningen om vilka som drabbas av artros eller att man förväntat sig andra symptom. Faktum är att en stor del av befolkningen har artros. Det är betydligt vanligare än vad många tror.

Läs mer

Classe

"Efter bara ett par veckor i programmet märkte jag skillnad"

Christine Arve | juli 20, 2017

Claes, eller Classe som han själv presenterar sig som, blir snart 64 år och började Joint Academy för ett par månader sedan. Han arbetar heltid med distribution på ett lager och arbetet är emellanåt fysiskt tungt.

Läs mer

Att-ka?nna-igen-kna?artros

Tecken på att din smärta kan vara knäartros

Blomqvist Maria | juli 18, 2017

Hur många känner du som besväras av ont i knäna? Jag gissar att det är många. En del som kanske aldrig idrottat i hela sitt liv och andra som inte gjort annat än att träna. Några är 25 och andra är 75. I Sverige har närmare en miljon människor artros varav knäartros är vanligast.

Läs mer

Myter-om-artros

Fyra myter du förmodligen tror stämmer om artros

Christine Arve | juli 14, 2017

Det finns flera myter om artros idag, där samtliga kan få förödande konsekvenser både för individen och samhället. Här tar vi därför upp vanliga fördomar och missuppfattningar om artros.

Läs mer

A?ndra-kostha?llning

Fyra tips på hur du lägger om kosten

Christine Arve | juli 12, 2017

Vad vi äter är viktigt för vårt välmående av flera anledningar och har alltså inte bara att göra med viktnedgång. Men många gånger är det också svårt att lägga om matvanor eftersom det handlar om rutiner som kan vara svåra att bryta. Om du känner att du vill ändra din kost och börja resan mot ett mer hälsosamt liv men inte vet hur du ska börja har vi därför några tips.

Läs mer

Karin-768x473

"Det tar bara några minuter"

Blomqvist Maria | juli 7, 2017

Karin, 64 år, lever ett aktivt liv och har alltid tränat mycket. Hon går regelbundet till Friskis och Svettis där hon både går på olika gruppträningspass och styrketränar. Ibland spelar hon även golf med vänner och har i skrivandets stund nyligen varit på några dagars golfresa. Utan att känna av sin artros nämnvärt.

Läs mer

Sommaraktiviteter-1

Sommaraktiviteter du med artros måste prova

Christine Arve | juli 4, 2017

Det är vanligt att tro att det bästa för lederna vid artros är att sitta stilla, eftersom artros ofta kallas för “utslitna leder.” Detta stämmer dock inte - du kan läsa mer om det i vårt tidigare inlägg. Det är faktiskt bara positivt för både din kropp och dina leder om du kan aktivera dig, och få årstider bjuder in till det så mycket som sommaren! Vi har därför satt ihop en lista med aktiviteter som passar perfekt att njuta av i det fina vädret för dig som har artros.

Läs mer

Orto-vs-fysio

Vem ska jag prata med när jag har ont i lederna?

Blomqvist Maria | juni 29, 2017

Har du någon gång varit osäker på vem du ska vända dig till inom vården? Vem kan vad och hur länge kommer du att få vänta från första samtalet till att du kan få behandling? Det finns inget enkelt svar eftersom både vägen in i vården kan skilja sig mellan olika vårdgivare liksom väntetiderna för besök och behandling.

Läs mer

Sommarmat

5 recept du måste prova i sommar!

Christine Arve | juni 27, 2017

Med alla tillfällen till picknick, grillning och fika som sommaren innebär är det inte konstigt att många av oss tappar kollen på vad vi äter. Men du kan njuta av allt säsongen har att erbjuda och samtidigt göra mer hälsosamma val. Passa på att prova några av de här goda och nyttiga recepten i sommar!

Läs mer

Tra?na-utomhus

De 5 bästa platserna att träna på i sommar

Blomqvist Maria | juni 22, 2017

Äntligen kan vi säga att sommaren är här. Skolorna har slutat, några har påbörjat sin semester och solen värmer. Själv förflyttar jag så mycket som möjligt av mitt liv utomhus under sommaren. Jag intar hellre mina måltider på picknickfilten istället för vid köksbordet, promenerar och cyklar istället för att ta bilen.

Läs mer

Fortsa?tt

De bästa knepen för att behålla träningsmotivationen!

Blomqvist Maria | juni 20, 2017

Många slutar röra på sig när de drabbas av artros. Det här är dock inte bra för någon - både du och dina leder mår bättre av att träna och vara aktiv. Men det är inte alltid det har att göra med det fysiska när vi inte vill träna. Lika ofta handlar det om det om en mental tröskel vi måste komma över. Därför tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för att hitta motivationen till träningen.

Läs mer

HO?FTARTROS

Ont i höften kan vara artros

Christine Arve | juni 15, 2017

Problem med att ha ont i höften är väldigt vanligt och brukar uppstå på en sida i taget. Det första symtomet på artros i höftleden brukar vara svårigheter att vrida benet utåt, så om du upplever detta (tillsammans med smärta och/eller stelhet) kan det vara artros. Om du har en nära släkting med artros, är överviktig eller idrottar på elitnivå ökar sannolikheten än mer. Om du vill lära dig mer om hur artros uppkommer kan du läsa vårt tidigare inlägg.

Läs mer

Tra?na-som-senior-1

Seniorer med artros ska fortsätta träna

Blomqvist Maria | juni 13, 2017

Smärta i leder orsakade av artros är inte ett hinder för att fortsätta leva ett aktivt liv med träning och promenader. Många slutar med det de tycker om när de upplever smärtan men så ska det inte behöva vara. Om den onda leden beror på artros är det bättre att komplettera sin träning med anpassade övningar som lindrar smärtan och i bästa fall försvinner smärtan helt.

Läs mer

Motivation

5 sätt du måste känna till för att öka din motivation!

Blomqvist Maria | juni 8, 2017

Vid en kronisk sjukdom som kräver livslång behandling som t.ex. innebär en livsstilsförändring eller ny vana är motivationen en viktig nyckel för att lyckas. Artros är ett exempel på en sådan kronisk sjukdom.

Läs mer

Att-behandla-artros

Går det att behandla artros? Vi förklarar hur det fungerar!

Christine Arve | juni 5, 2017

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och orsakar framförallt värk och stelhet. Därför är det inte helt osannolikt att det beror på just artros om det gör ont i ditt knä eller höft. Många tror att ledsmärta är en del av det naturliga åldrandet och att det enda som finns att göra är att bita ihop till dess att det är dags för operation. Detta är, som tur är, inte sant - det går faktiskt att behandla artros.

Läs mer

Kna?artros

Om du har ont i knäet kan det vara artros

Blomqvist Maria | maj 26, 2017

Att ha ont i sitt knä, eller ännu värre i båda sina knän, kan göra att man blir begränsad i sina fysiska aktiviteter och ibland kan man inte alls genomföra dem som tidigare. Vissa har så ont att det påverkar hela vardagslivet.

Läs mer