Blomqvist Maria
Blomqvist Maria
november 20, 2017
201117

Anne-Marie blev hjälpt av träning

Artrosen slog till med full kraft en dag när Anne-Marie var ute på en riktigt lång promenad. Värken kom plötsligt och hon fick stanna flera gånger mellan varven. Efter det låste sig hennes ena knä ofta när hon promenerade och vid ett tillfälle, när hon tillsammans med sin man och syster var ute och plockade lingon, fick de mer eller mindre bära henne till bilen.

Anne-Marie hade väldigt ont i båda knäna och ena höften och fasade för att aldrig kunna promenera ute i naturen igen. Hon vågade inte röra på sig och upplevde att hon inte hade några muskler kvar.

-Jag var väldigt orolig att jag skulle bli rullstolsburen och blev själv förvånad över att jag blev så mycket bättre av övningarna i artrosskolan på så kort tid. Jag gjorde lite ändringar i kosten men träning är ett mirakel, berättar Anne-Marie.

Idag är Anne-Marie pensionär men tidigare promenerade hon varje dag till och från jobbet och tränade även step up. Hon pysslar gärna i trädgården, dansar, tycker om promenader och friluftsliv och tar ofta hand om sonens hund. Hon är tacksam att hon fortfarande kan göra alla de här sakerna tack vare kunskap och övningar från artrosbehandlingen, små livsstilsförändringar och vilja. Hon har dessutom klarat sig utan värktabletter.

-Jag kan inte äta vissa värktabletter och är lite emot tabletter om man inte verkligen behöver det. Trots att jag fick starkare tabletter utskrivna har jag klarat mig utan, säger Anne-Marie.

Efter att ha gjort övningarna i artrosskolan och gått några promenader började Anne-Marie med stavgång för att få tillbaka styrka och kondition. Förutom att det var skönt att gå med stavarna gjorde det att hon hade annat att koncentrera sig på än smärtan. Det var även i samband med promenaderna som hon passade på att göra sina övningar, då eller på morgonen. Ibland gjorde hon dem även på kvällen eftersom det tog så lite av hennes tid.

Det gäller att man gör övningarna. Det är för sin egen skull så det är upp till en själv hur bra man vill bli. Det gör lite ont i början när man gör övningarna men det känns ju skönt efteråt, säger Anne-Marie.

Anne-Marie var ganska illa däran men märkte skillnad redan efter två veckor i behandlingsprogrammet. Däremot tog det ungefär fyra månader tills hon nådde sitt mål, att kunna promenera minst en halvmil om dagen. Hon tänker på vikten och kosten men det är den regelbundna träningen som gjort den stora skillnaden. Det händer att hon fuskar någon dag men blir det för mycket fusk känner hon av det direkt. Då kliver hon direkt upp på step up-brädan som hon har köpt och gör sina övningar.

-Ut och rör på er, ut och träna. Det önskar jag att någon sagt till mig, säger Anne-Marie.

Anne-Marie som får sina övningar via Joint Academy uppskattar att teorilektionerna kom i små portioner som hon kunde ta om när det behövdes och att hon slipper stressa för att ta sig till ett ställe för att få sina övningar och utföra dem.

-Jag upplever att Joint Academy är på en väldigt individuell nivå och jag kan ställa mina frågor direkt när jag undrar över något. Övningarna är dessutom enkla att förstå och göra. Jag är så nöjd, avslutar Anne-Marie.

Apple Store Google Play

130918

Att tänka på om du har artros - Använd smärtstillande med måtta

Blomqvist Maria | november 20, 2017

Artros lindras ofta med smärtstillande som går att köpa receptfritt på apoteket. Att det är receptfritt kan få oss att tänka att det är helt ofarligt att använda preparaten men det påverkar kroppen och bör användas med måtta.

Läs mer

100918-1

Artros, yrkesliv och sjukskrivningar

Blomqvist Maria | november 20, 2017

Att artros är en utbredd folksjukdom är det många som är medvetna om idag. Däremot är det inte lika många som vet att det är vanligt förekommande även hos personer redan i 40-årsåldern. Ungefär 25 procent av hela befolkningen över 45 år är drabbade och många av dem är i en ålder där man fortfarande är yrkesverksam.

Läs mer

060918

Träning (vid artros) behöver inte få dig att må dåligt

Christine Arve | november 20, 2017

Många av oss förknippar träning med negativa känslor i dessa tider av hälsohets. Men du behöver inte må psykiskt dåligt av träning vid artros.

Läs mer

030918

Träning vid artros - hur det fungerar och vad du kan göra

Christine Arve | november 20, 2017

Såväl läkare och fysioterapeuter som forskare och statliga institutioner rekommenderar anpassad träning vid artros. För bäst effekt kombineras träningen med utbildning om sjukdomen och hälsa generellt. Det är heller inte helt ovanligt att viktnedgång och andra livsstilsförändringar rekommenderas till den som drabbas.

Läs mer

300818

Har du artros och vill konditionsträna?

Blomqvist Maria | november 20, 2017

Vi har tidigare beskrivit vikten av konditionsträning och styrketräning vid artros och ska nu fokusera på konditionsträningen. Många som har tränat tidigare tänker på löpning som en bra och enkel konditionsform. Men för den som har artros kan det vara smärtsamt och i vissa fall olämpligt.

Läs mer

2708182

Artrosbehandling innebär nya vanor

Blomqvist Maria | november 20, 2017

Artrosbehandling är nära knutet till livsstil och vanor oavsett om du har fått artros på grund av ärftlighet, hårt idrottande övervikt eller som en följd av ett fysiskt tungt arbete. Därför kommer här några konkreta tips på hur du kan bryta dina gamla mönster och skapa nya. Har du ont i din höft eller ditt knä på grund av artros gäller det att få in fem minuters behandling per dag samtidigt som det kan finnas behov att bryta gamla vanor, som till exempel ändra sin kost eller sluta att röka.  

Läs mer