Christine Arve
Christine Arve
juli 20, 2017
Classe

"Efter bara ett par veckor i programmet märkte jag skillnad"

Claes, eller Classe som han själv presenterar sig som, blir snart 64 år och började Joint Academy för ett par månader sedan. Han arbetar heltid med distribution på ett lager och arbetet är emellanåt fysiskt tungt.

När Claes inte arbetar eller sitter i bilen, den timmeslånga pendlingen till och från arbetet, jobbar han gärna i sin stora och väl omhändertagna trädgård. Han bor utanför en mindre ort i södra Sverige i en skånelänga från tidigt 1900-tal. Diagnosen artros fick han första gången för en ungefär fyra år sedan.

- Symptomen smög sig på båda gångerna men kulmen kom när jag var ute och promenerade och hörde hur det kom ett klonkande läte från mitt högra knä. Jag hade riktigt svårt att gå och benet hängde inte riktigt med. Nu hör jag inte ljudet längre, berättar Claes.

Claes kände inte till just artros innan han första gången fick diagnosen men var medveten om att det fanns ledbesvär som reumatism i släkten. Med ett fysiskt tungt jobb och ett BMI som ligger något högt är han numera medveten om att han befinner sig i riskzonen. Innan han påbörjade Joint Academy hade han en konstant molande smärta som han uppskattade ligga mellan 6-8 på en tiogradig skala.

- Efter bara ett par veckor i programmet märkte jag skillnad och nu känner jag bara emellanåt ett obehag i knät, men det är inte ofta, berättar Claes.

Förutom de övningar som han fått via Joint Academy brukar Claes även promenera en del. Övningarna gör han helst efter jobbet eller senare på kvällen beroende på hur dagen har sett ut i övrigt. Det är också det som Claes ser som den stora skillnaden i jämförelse med att få sin behandling hos en fysioterapeut.

- Den stora skillnaden med den här behandlingen är att man kan göra sina övningar och se utbildningsfilmerna precis när man vill, utan att boka tid och träffa en sjukgymnast, säger Claes.

Favoritövningarna är uppresningar och trappövningar. Claes tycker att det känns som att de ger honom mest. Idag gör han sina övningar minst tre gånger i veckan. Eftersom artros är en kronisk sjukdom vill han inte sluta med övningarna och riskera att få tillbaka besvären.

Apple Store Google Play

190718

Kan jag äta desserter med jordgubbar även om jag har artros?

Blomqvist Maria | juli 20, 2017

Ingen sommar utan jordgubbar. Om du har artros och tänker lite extra på hälsan är det bra att veta att jordgubbar innehåller mängder av antioxidanter, folat, C-vitamin, magnesium och annat nyttigt. Ät dem som de är, som komplement till frukosten, i ett mellanmål, i salladen eller i desserterna.

Läs mer

160718

Artros är världens vanligaste ledsjukdom

Christine Arve | juli 20, 2017

Den vanligaste siffran som nämns när någon undrar hur vanligt det är med artros är 1 av 4 över 45 år, så det är verkligen inget konstigt om du råkar vara en av dem.

Läs mer

120718

Det här är Emelie - fysioterapeut på Joint Academy

Blomqvist Maria | juli 20, 2017

Över 100 patienter som går Joint Academy har haft Emelie som fysioterapeut sedan hon började i höstas. Hon är också en av de som hjälper nya fysioterapeuter att komma igång med Joint Academy. Vi var nyfikna på vem hon egentligen är så vi bad henne berätta lite om sig själv.

Läs mer

090718

Kan en helt växtbaserad kost hjälpa symtomen vid artros?

Christine Arve | juli 20, 2017

En studie publicerad år 2017 visar att en kosthållning som kommer helt från växtriket kan förbättra hjärt- och kärlsjukdomar - men kan det hjälpa även vid artros?

Läs mer

050718

Semestra dig i form - fyra tips till dig med artros

Blomqvist Maria | juli 20, 2017

Nu är det sommar och många av oss har redan en hel del semesterplaner där träning inte ingår. Ni som har artros vet hur viktigt det är att hålla igång kroppen året runt och ni kan vara helt lugna, en del saker tänker man inte ens på som att man håller igång fastän det faktiskt är just det.

Läs mer

020718

Vad är placeboeffekten och vad innebär det vid artros?

Christine Arve | juli 20, 2017

För dig som lever med artros kan det vara viktigare än du tror att känna till placeboeffekten, eller förväntanseffekten, och vad den innebär för dig och din behandling.

Läs mer